Ga naar hoofdinhoud

De lessen

Hatha yogalessen gaan over de adem als verbinding. Ademen houdt ons in leven. We doen het de hele dag, vaak onbewust. Door tijdens de les heel bewust te focussen op de adem verbindt je lichaam en bewustzijn.

De les begint daarom met ademoefeningen (prāṇāyāma’s) en de zonnegroet serie (sūrya namaskāra). De zonnegroet serie is een serie van twaalf yogahoudingen (āsana’s) die in een ononderbroken en soepele beweging worden uitgevoerd. Daarna gaan we verder met liggende, zittende en staande āsana’s. Deze klassieke hatha-yoga-āsana’s herhalen we en we bouwen op naar statische houdingen, waarbij je de houding een tijdje vasthoudt en ervaart hoe dit uitwerkt op je lichaam en geest.

Kom een keer een proefles doen en ervaar zelf wat yoga voor jou kan betekenen.

De yogabewegingen

Tijdens de les komen er verschillende yogabewegingen voorbij. Eigenlijk wordt het hele lichaam in beweging gezet en uitgedaagd. Hierbij ben jij degene die de grenzen aangeeft.

Bij alle oefeningen zijn er gradaties in moeilijkheid en wordt er steeds gezocht naar de balans tussen kracht en ontspanning. Een interessant spanningsveld waardoor yoga zo goed werkt. De bewegingen vragen je aandacht, inspanning en concentratie. Als je de balans hebt gevonden, ontspan je juist. En word jij je bewust van wie je werkelijk bent.

praktisch

Wat trek je aan naar de yogales?

Voor een fijne yogales is het belangrijk dat je kleding draagt die lekker zit, waar je goed in kan bewegen en dus nergens knelt. Er is veel specifieke yogakleding te koop, maar een joggingbroek met een t-shirt werkt ook prima.

Neem ook lekkere warme sokken mee en een vest of trui voor de ontspanningsoefening. Dan blijft je lichaam warm en ontspan je beter. Je kunt ook een warm dekentje meenemen voor nog meer comfort.

Wat neem je mee naar de yogales?

Om hygiënische redenen raad ik je aan om je eigen mat en yogamaterialen mee te nemen. Als je (nog) geen mat hebt dan mag je uiteraard altijd gebruik maken van een yogamat van de studio.  Neem wel een badlaken of doek mee voor op de yogamat.

Voor wie is hatha yoga geschikt?

In principe kan iedereen meedoen met de lessen. Ervaring is absoluut niet vereist, je bepaalt je eigen tempo en grenzen.

Bij lichamelijke klachten of beperkingen kun je het best even contact opnemen, dan bespreken we de mogelijkheden. Bij twijfel kun je ook altijd je huisarts vragen.

Back To Top