Skip to content

Wat is Yoga

De één noemt het sport, de ander vindt het een spirituele ervaring. Dat is het mooie van yoga: 

iedereen beleeft yoga op zijn of haar eigen manier

Yoga verbindt

Feit is dat yoga al duizenden jaren oud is. Met wortels in India is het inmiddels een wereldwijd breed beoefende activiteit. Het woord stamt af van het Sanskriet en betekent: verbinden of samenbrengen. En dat is precies wat het is. Yoga verbindt lichaam, geest en ziel.

Hoe werkt yoga?

Of beter: waarom werkt yoga? Het is eigenlijk een combinatie van verschillende elementen die maken dat yoga ontspannend werkt en tegelijk sterker maakt. Doordat je intensief met je lichaam bezig bent en focust op de adem, vervallen je dagelijkse gedachten. Dat maakt dat er ruimte komt om even in het nu te zijn.

Tegelijkertijd ben je dus wél intensief met je lichaam bezig en train je daarmee spieren, uithoudingsvermogen en maak je jezelf sterker en leniger. Door beweging komen er allerlei processen op gang in je lichaam die je weer helpen te ontspannen. Die wisselwerking zorgt voor een effect dat door andere bewegingsvormen eigenlijk niet te evenaren is op die manier.

Wat doe je tijdens een yogales?

Bij yoga draait het eigenlijk allemaal om het aannemen van verschillende houdingen op de yogamat met de adem centraal. Op aanwijzing van de yogadocent kom je in een ritme van herhaling. Hiermee daag je je lichaam uit, uiteraard binnen je eigen grenzen. Het is geen wedstrijd; yoga doe je voor jezelf. En hoe vaker je aan yoga doet, hoe beter de oefeningen gaan. En hoe meer effect je zult ervaren.  

Voor wie is yoga?

Yoga is voor iedereen. Iedereen kan het en iedereen heeft er iets aan. Je hoeft geen sportervaring te hebben, yoga gaat juist uit van je eigen kracht, mogelijkheden en motivatie. Het belangrijkste is dat je je openstelt voor wat yoga je kan brengen en je overgeeft aan wat er op dat moment gebeurt. Niet voor iedereen even makkelijk, wel voor iedereen de moeite waard. Dus probeer het vooral een keer.

Mocht je specifieke lichamelijke klachten hebben, geef het dan even aan. Dan wordt er in de les rekening mee gehouden.

Voordelen van yoga

Yoga werkt dus positief voor zowel lichaam als geest. Het helpt miljoenen mensen over de hele wereld bijvoorbeeld stressbestendiger te worden, zelfs met een uurtje yoga per week heb je al effect.

Een aantal voordelen van yoga:

  • Door yoga worden je spieren en gewrichten sterker.
  • Yoga zorgt voor evenwicht, balans en je leert beter te ademen.
  • Je concentratievermogen neemt toe, je krijgt meer energie en levenskracht.
  • Ouderdomskwalen worden verlicht en het verouderingsproces vertraagt.
  • Yoga ontspant lichaam en geest. Je ervaart minder stress en kan er beter mee omgaan.

Wil jij ook graag die positieve effecten van yoga ervaren kom dan vrijblijvend een proefles volgen.

Back To Top